FAQ

Σε αυτό το κομμάτι του blog έχουμε συγκεντρώσει τις πιο συχνές ερωτήσεις ενός νέου κουνελογονιού, δίνοντας απαντήσεις γραμμένες απλά, κατανοητά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε ορισμένες πληροφορίες για τα κουνέλια, πάνω στις οποίες θα μπορούν να στηριχτούν οι κάτοχοι των μωρών μας προκειμένου να διατυπώσουν με σαφήνεια και ακρίβεια τις γνώσεις που πρέπει αναμφισβήτητα να διαθέτουν. Επιπλέον, είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στις τυχούσες απορίες σας μέσω προσωπικών μηνυμάτων και ευχόμαστε επιτυχία σε κάθε κουνελογονιό.



Να επιλέξω αγοράκι ή κοριτσάκι;


Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τη συγκεκριμένη ερώτηση, καθώς είναι μια απ’ τις πρώτες σκέψεις όσων επιθυμούν να αποκτήσουν ένα κουνελάκι ως κατοικίδιο. Φυσικά, δεν υπάρχει πραγματική απάντηση σε αυτό. Κάποιοι προτιμούν να έχουν αρσενικά κουνελάκια, ενώ άλλοι θηλυκά. Εμείς θα προτείναμε ένα αρσενικό σε όποιον πρόκειται να πάρει κουνελάκι για πρώτη φορά, διότι αυτά δεν έχουν το μητρικό ένστικτο (κάτι που μπορεί να κάνει επιθετικό ένα θηλυκό) και η στείρωσή τους συνήθως είναι οικονομικότερη. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η συμπεριφορά ενός κουνελιού έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία του ίδιου του ζώου, τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε, με το πως του συμπεριφέρονται οι νέοι ιδιοκτήτες του, και πολύ λιγότερο με το αν είναι αρσενικό ή θηλυκό. Επομένως, η επιλογή του φύλου είναι καθαρά θέμα προσωπικών προτιμήσεων.


Τι ηλικία θα πρέπει να έχει το κουνελάκι που θα πάρω;


Είναι πολύ πιθανό αν θα ενδιαφερθείτε για κουνελάκι σε ένα pet shop ή σε έναν ιδιώτη (κάποιες φορές ακόμα και σε έναν εκτροφέα) να προσπαθήσουν να σας πουλήσουν ένα που θα είναι πολύ μικρό σε ηλικία. Αυτό δεν θα είναι κάτι πρωτοφανές, καθώς πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τα κουνέλια έχουν ως μοναδικό στόχο το κέρδος. Τα μωρά κουνελάκια είναι πιο χαριτωμένα, πιο μικρόσωμα, επομένως μπορούν να πουληθούν πιο εύκολα για κάποια ράτσα ή για μίνι, γιατί δεν είναι εύκολο να φανεί πως θα γίνουν μεγαλώνοντας. Επίσης, αρκετά κουνέλια που αγοράζονται σε πολύ μικρή ηλικία εμφανίζουν προβλήματα που μπορούν να στερήσουν τη ζωή τους. Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη είναι σημαντικό να μην πάρετε ένα κουνελάκι μικρότερο των οκτώ εβδομάδων όσο χαριτωμένο κι αν είναι. Τα κουνελάκια πρέπει να βρίσκονται με τη μητέρα τους για οκτώ εβδομάδες τουλάχιστον, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε ένα ενήλικο ζωάκι, δηλαδή ένα κουνέλι άνω των 6-7 μηνών. Συνήθως, τα ενήλικα κουνέλια έχουν πιο σταθερές προσωπικότητες και μπορεί να είναι ήδη στειρωμένα. Άλλωστε, δεν μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες να δουλέψουν με ένα μικρό κουνελάκι και αυτό κάποιες φορές έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ζώα με αυξημένη επιθετικότητα, υπερβολικά ακοινώνητα ή με άλλα προβλήματα στη συμπεριφορά τους.


Τι περιποίηση χρειάζεται ένα κουνέλι;


Η φροντίδα για τα περισσότερα κουνέλια είναι αρκετά απλή. Το χτένισμα σε περιόδους αλλαγής τριχώματος (τα κουνέλια αλλάζουν τρίχωμα τέσσερεις φορές τον χρόνο) και το κόψιμο των νυχιών τους χωρίς να προκληθεί αιμορραγία είναι δύο βασικά πράγματα που θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ιδιοκτήτες κουνελιών. Όμως, κάθε κουνέλι είναι διαφορετικό και ορισμένα ίσως απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Γι’ αυτό, πριν πάρετε ένα κουνελάκι να προσέξετε αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη.


Σε τι χώρο θα πρέπει να στεγάζετε το κουνελάκι μου;


Υπάρχουν αρκετές επιλογές όσο αφορά τη στέγαση του κουνελιού σας. Αν θέλετε να πάρετε ένα κλουβάκι για το κουνέλι σας θα πρέπει να επιλέξετε ένα ευρύχωρο, μέσα στο οποίο το ζωάκι σας θα μπορεί να ξαπλώνει, να σηκώνεται και να κινείται άνετα. Ο ελάχιστος χώρος για ένα κλουβί που φιλοξενεί ένα μικρόσωμο κουνελάκι είναι ο εξής: Μήκος 80-90 εκ./Πλάτος 70-80 εκ./Ύψος 50-60 εκ. περίπου. Μπορείτε να βρείτε κλουβάκια στα περισσότερα καταστήματα για ζώα ή να κατασκευάσετε ένα μόνοι σας, έτσι ώστε να το προσαρμόσετε στις δικές σας επιθυμίες. Βέβαια, το καλύτερο για ένα τέτοιο ζώο είναι να ζει ελεύθερο σε έναν μεγάλο εσωτερικό χώρο (π.χ. σε ένα δωμάτιο), εφόσον έχει εκπαιδευτεί. Μια άλλη επιλογή είναι ένα παρκάκι, όπου θα παρέχει στο κουνελάκι σας περισσότερο χώρο απ’ ότι θα έκανε ένα κλουβί. Το παρκάκι θα πρέπει να είναι κλειστό και από πάνω, διότι πολλά κουνελάκια λατρεύουν τις αποδράσεις.


Είναι τα κουνέλια καθαρά ζώα;


Τα κουνέλια είναι καθαρά ζωάκια, όμως κάθε κουνελάκι μπορεί να λερώσει, να αφήσει τρίχωμα στο σπίτι ή να κάνει κάποια ζημία. Αν θέλετε να έχετε μια εύκολη συμβίωση με το κουνελάκι σας θα πρέπει να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στη φροντίδα και στην εκπαίδευση του. Τα κουνέλια συνήθως χρησιμοποιούν μία ή περισσότερες γωνίες για τις ακαθαρσίες τους, οπότε μπορείτε να τους μάθετε να χρησιμοποιούν μια λεκάνη. Επίσης, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα σωστό υλικό για τη λεκάνη του κουνελιού σας, διότι μερικά περιέχουν σκόνη και χημικά, ενώ άλλα δεν απορροφούν καλά την υγρασία. Ορισμένα καλά υλικά για αυτή τη χρήση είναι το πέλετ από ειδικά καταστήματα για ζώα και το πεπιεσμένο χαρτί.


Που πρέπει να έχω το κουνέλι μου, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο;


Καλό θα ήταν να έχετε το κουνελάκι σας εντός σπιτιού και όχι σε μπαλκόνι, βεράντα ή κήπο. Μπορείτε να έχετε το κουνέλι σας έξω με την προϋπόθεση ότι θα ζει σε ένα προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες κατάλυμα και δεν θα κινδυνεύει από κάποιο άλλο ζώο, όμως μην ξεχνάτε ότι τα κουνέλια χρειάζονται επίβλεψη. Επιπλέον, ένα κουνέλι που βρίσκετε εκτός σπιτιού είναι πιθανό να αισθάνεται μοναξιά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη συμπεριφορά του (π.χ. ένα ήμερο κουνέλι μπορεί να αρχίσει να φοβάται τους ιδιοκτήτες του αν μεταφερθεί έξω).


Πόσο συχνά πρέπει να βγάζω το κουνελάκι μου για να τρέξει;


Τα κουνέλια έχουν ανάγκη να ασκούνται καθημερινά, γι’ αυτό θα πρέπει να τους παρέχετε ένα ευρύχωρο μέρος στο οποίο θα μπορούν να κινούνται χωρίς πολλούς περιορισμούς. Αν δεν θέλετε να κόβουν βόλτες μέσα σε όλο σας το σπίτι, παραχωρείστε τους ένα δωμάτιο μέσα στο οποίο θα είναι ελεύθερα για αρκετές ώρες. Φροντίστε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα (π.χ. κρύψτε τα καλώδια, τα φάρμακα ή τα δηλητηριώδη φυτά που ίσως έχετε) και δώστε τους μερικά παιχνίδια, για να απασχολούνται. Σε περίπτωση που θέλετε να αφήνετε το κουνέλι σας να τρέχει στον κήπο θα πρέπει να είστε κοντά του για όση ώρα θα είναι έξω.


Τι παιχνίδια να πάρω στο κουνελάκι μου;


Υπάρχουν διάφορα παιχνίδια για κουνέλια στα καταστήματα για ζωάκια, όμως τα ξύλινα και αυτά που είναι κατασκευασμένα από χορταράκια είναι μάλλον τα καλύτερα. Επίσης, τα κουνέλια λατρεύουν τις κρυψώνες, γι’ αυτό μπορείτε να πάρετε στο κουνελάκι σας ένα σπιτάκι, ένα τούνελ κλπ.  


Πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να μας συνηθίσει το νέο μας κουνελάκι;


Τα περισσότερα κουνέλια χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε μια νέα οικογένεια. Ο χρόνος προσαρμογής του κάθε ζώου διαφέρει. Ένα κουνέλι που έχει κοινωνικοποιηθεί όσο ήταν μικρό είναι πολύ φυσικό να προσαρμοστεί πιο γρήγορα από ένα ζώο που δεν έχει μεγαλώσει σωστά ή έχει βιώσει κάποιες άσχημες καταστάσεις. Ο χαρακτήρας του κάθε ζώου παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτό, διότι ορισμένα κουνέλια είναι πιο κοινωνικά, ενώ άλλα όχι. Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες που έχουν πάρει κουνελάκι από εμάς ανέφεραν ότι τα μικρά τους ξεθάρρεψαν από την πρώτη μέρα που έφτασαν στα χέρια τους και ήθελαν να εξερευνήσουν το νέο τους σπίτι αμέσως. Πάντως, το καλύτερο όταν θα πάρετε ένα νέο κουνελάκι είναι να το αφήσετε ήσυχο για ένα διάστημα (περίπου μία με δύο εβδομάδες) προκειμένου να σας συνηθίσει. Επίσης, θα πρέπει να του μιλάτε με ήρεμη φωνή, να μην κάνετε απότομες κινήσεις ή συχνές αλλαγές κατά τις πρώτες μέρες και γενικά να φροντίσετε να είναι σε ένα ήσυχο περιβάλλον ωσότου προσαρμοστεί.


Τα κουνέλια μπορούν να δαγκώσουν ή να γρατζουνίσουν κάποιον από την οικογένεια;


Συνήθως τα κουνέλια που έχουν μεγαλώσει σωστά δεν αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα. Τα προβλήματα στη συμπεριφορά ενός κουνελιού μπορεί να προκύψουν όταν ο ιδιοκτήτης του δεν γνωρίζει πως να του συμπεριφέρεται, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά που ενοχλούν συνεχώς το κουνελάκι, όταν το ζώο παραμελείτε, ή όταν δεν έχει στειρωθεί. Κάποια κουνέλια είναι ποιο επιρρεπή στα προβλήματα συμπεριφοράς, γιατί ίσως να είναι λίγο δύσκολα ως χαρακτήρες, όμως όλα μπορούν να διορθωθούν με λίγο παραπάνω κόπο και περισσότερη αγάπη προς το μικρό σας ζιζάνιο.


Τι θα πρέπει να ταΐζω το κουνέλι μου; 


Η διατροφή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή! Τα αποξηραμένα χορταράκια πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής ενός κουνελιού, γι’ αυτό φροντίστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα στο χώρο του μικρού ή της μικρής σας. Σε αρκετά καταστήματα για ζώα θα βρείτε διάφορες ποικιλίες αποξηραμένων χόρτων (π.χ. Timothy, Meadow, Oat hay, Orchard grass, Alfalfa κλπ.) που δίνονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ζώου. Τα αποξηραμένα χόρτα αποτελούνται από μακριές ίνες που βοηθούν το έντερο των κουνελιών να κινείται. Αν ένα κουνέλι δεν τρέφεται αρκετά με αυτά είναι πιθανό να επιβραδυνθούν οι εντερικές λειτουργίες του και ίσως έτσι προκληθούν προβλήματα π.χ. Στάση εντέρου. Επιπλέον, το μασούλιμα των χόρτων κρατάει τα ολοένα αυξανόμενα δοντάκια τους σε ένα ασφαλές επίπεδο. Τα κουνέλια έχουν συνολικά 28 δόντια που αυξάνονται συνεχώς (περίπου κατά 12 εκατοστά ανά έτος) και τα περισσότερα από αυτά δεν φαίνονται καθώς βρίσκονται πίσω στο στόμα τους. Σε περίπτωση που ξεφύγουν απ’ τον έλεγχο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Άλλα τρόφιμα δεν φθείρουν τα δόντια τους όπως γίνεται όταν τρώνε χορταράκια. Υπάρχουν πολλά ακόμα οφέλη που έχουν τα παραπάνω στην υγεία των κουνελιών, όμως θα τα παραλείψουμε για να περάσουμε στα λαχανικά. Τα λαχανικά και τα φρέσκα χορταράκια είναι ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στη δίαιτα των κουνελιών και θα πρέπει να δίνονται σε λογικές ποσότητες. Μπορείτε να δίνετε στο κουνέλι σας τρεις τύπους λαχανικών ημερησίως των οποίων η εισαγωγή πρέπει να γίνετε σταδιακά, όταν θα είναι μεγαλύτερο των δώδεκα εβδομάδων. Προτιμήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και περιορίστε όσα είναι πολύ υψηλά σε ασβέστιο ή σάκχαρα. Ορισμένα κουνέλια είναι πιο ευαίσθητα και ίσως εμφανίσουν διάρροια, αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να απομακρύνετε τις πράσινες τροφές. Να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα λαχανικά κατάλληλα για τα κουνέλια, γι’ αυτό μπορείτε να ζητήσετε από έναν κτηνίατρο να σας πει αναλυτικά τι λαχανικά θα πρέπει να ταΐζετε το κουνελάκι σας και σε ποιες ποσότητες. Πάντα να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα και να τα πλένετε σχολαστικά πριν τα δώσετε στο ζωάκι σας. Επιπλέον, μπορείτε να δίνετε στο κουνέλι σας και μια καλή τροφή του εμπορείου, όπως είναι η ξηρά τροφή Pellet. Κάποιοι τύποι τροφών ενδέχεται να μην καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του κουνελιού σας, ίσως να περιέχουν χρωστικές και μπορεί να το οδηγήσουν στην παχυσαρκία. Η τροφή Pellet θεωρείτε κατάλληλη για τα κουνέλια και θα πρέπει να δίνετε με φειδώ στα ζώα που έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους, ενώ τα μικρά κουνελάκια μπορούν να τρέφονται με μεγαλύτερες ποσότητες. Έχετε υπόψη σας ότι τα νεαρά κουνέλια (δηλ. τα κουνέλια κάτω των 6-7 μηνών για τις μικρές φυλές και των 7-8 μηνών για τις μεγάλες) χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αντίθετα με τα ενήλικα ζώα. Τέλος, μπορείτε να δίνετε στο κουνέλι σας κλαδιά, φύλλα και ρίζες, από δέντρα ή φυτά που δεν είναι επιβλαβή για αυτά. Εμείς χρησιμοποιούμε τακτικά κλαδιά μηλιάς για να κρατήσουμε τα κουνέλια μας απασχολημένα και πραγματικά τα λατρεύουν!


Τι λιχουδιές μπορώ να δίνω στο κουνελάκι μου;


Αρκετές λιχουδιές του εμπορείου που υποτίθεται ότι είναι σχεδιασμένες για τα κουνέλια είναι εντελώς ακατάλληλες και θα πρέπει να αποφεύγονται. Το ίδιο ισχύει για τα μπισκότα, τη σοκολάτα και γενικά για τα γλυκά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Αν θέλετε να καλοπιάσετε το μικρό σας τερατάκι μπορείτε να του δώσετε ένα κομματάκι καρότου, μήλου κτλ.


Πώς να επιλέξω κτηνίατρο;


Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βρείτε έναν κτηνίατρο που να ασχολείται με τα εξωτικά ζωάκια (και επομένως με τα κουνέλια). Δεύτερον, επιλέξτε έναν κτηνίατρο που εμπιστεύεστε προκειμένου να μπορείτε να συζητάτε μαζί του για θέματα που αφορούν το κουνελάκι σας. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να διαλέξετε κτηνίατρο ζητήστε από άλλους ιδιοκτήτες κουνελιών να σας προτείνουν κάποιον. Επίσης, είναι καλύτερα να βρείτε ένα κτηνιατρείο κοντά στην περιοχή όπου μένετε, έτσι ώστε να είστε σε θέση να μεταφέρετε εκεί το ζωάκι σας άμεσα αν χρειαστεί.


Πότε να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο;


Από την στιγμή που θα πάρετε στο σπίτι σας το νέο σας κουνελάκι καλό είναι να το πάτε όσο πιο σύντομα μπορείτε στον κτηνίατρο για να το εξετάσει. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα κουνέλια θα πρέπει να ελέγχονται από κτηνίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, πρέπει να εμβολιάζονται, να αποπαρασιτώνονται (εξωτερικά-εσωτερικά) και να στειρώνονται στην κατάλληλη ηλικία. Ακόμα, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα που παραπέμπει σε ασθένεια (π.χ. φτερνίσματα, αλλαγή στη διάθεση, πρησμένη κοιλίτσα, μη φυσιολογικά κόπρανα ή ούρα, άρνηση να λάβει τροφή κλπ.) θα πρέπει να μεταφέρετε το κουνελάκι σας στον κτηνίατρο άμεσα! Κρατήστε τον αριθμό του κινητού του κτηνιάτρου σας, γιατί δυστυχώς το κακό μπορεί να συμβεί και τις μέρες που το κτηνιατρείο θα είναι κλειστό. Αυτό είναι κάτι που μας έχει σώσει αρκετές φορές.


Είναι αναγκαίο να στειρώσω το κουνελάκι μου;


Η στείρωση είναι μονόδρομος για κάθε ιδιοκτήτη κουνελιού. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσω της στείρωσης μπορούν να αποφευχθούν (ή να επιλυθούν) αρκετά προβλήματα σε θέματα υγείας (π.χ. καρκίνος των αναπαραγωγικών οργάνων) και συμπεριφοράς (όταν αυτά δεν προέρχονται από λανθασμένη μεταχείριση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του), χωρίς φυσικά να αλλάζει η προσωπικότητα του κουνελιού σας. Επιπλέον, η εκπαίδευση γίνεται ευκολότερη και σταματάει το ανεπιθύμητο μαρκάρισμα της περιοχής τους με ούρα. Η στείρωση ενός κουνελιού μπορεί να γίνει όταν αυτό θα έχει ωριμάσει σεξουαλικά (μεταξύ 4-6 μηνών περίπου), εφόσον εξεταστεί από τον κτηνίατρο που το παρακολουθεί και κρίνει ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτή την επέμβαση. Παρακαλούμε σημειώστε ότι η στείρωση ενός τέτοιου ζώου θα πρέπει να γίνει σε έναν κτηνίατρο που έχει την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία.


Τι θα πρέπει να γνωρίζω σχετικά με τον εμβολιασμό ενός κουνελιού;


Τα κουνέλια χρειάζονται ετήσιους εμβολιασμούς για την πρόληψη της μυξωμάτωσης και της αιμορραγικής νόσου, διότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για αυτές. Οι συγκεκριμένες ασθένειες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και χαρακτηρίζονται από τα πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που έχουν. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος ακόμα και αν το ζωάκι σας δεν βγαίνει καθόλου από το σπίτι. Ζητήστε από τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το κουνελάκι σας να σας ενημερώσει καλύτερα για αυτό το θέμα.


Τι πρέπει να ξέρω για την αποπαρασίτωση ενός κουνελιού;


Τα κουνέλια μπορούν να κολλήσουν παράσιτα όπως ακριβώς ένας σκύλος ή μια γάτα. Αυτά είναι είτε εξωτερικά (π.χ. ψύλλοι, τσιμπούρια κλπ.), είτε εσωτερικά (π.χ. σκουλήκια, κοκκίδια). Η μετάδοση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, κάποιοι από τους οποίους είναι η άμεση επαφή με ένα μολυσμένο ζώο ή η κατανάλωση κάποιας τροφής που έχει μολυνθεί με αυγά παρασίτων. Σε περίπτωση που δείτε κάτι ύποπτο στο κουνελάκι σας επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας.


Μπορώ να κάνω μπάνιο το κουνελάκι μου;


Το μπάνιο θεωρείται επιβλαβές καθώς μπορεί να προκαλέσει καταπληξία (shock) στα κουνέλια. Σε περίπτωση που το κουνελάκι σας λερωθεί προτιμήστε να το πλένετε τοπικά ή καθαρίστε την βρωμιά με ένα υγρό μαντιλάκι. Αν κρίνετε ότι το μπάνιο είναι απαραίτητο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας. 


Πως μπορώ να σηκώνω το κουνελάκι;


Οι κατάλληλοι τρόποι για να σηκώνετε το κουνελάκι σας είναι οι εξής:
1. Μπορείτε να το κρατήσετε περνώντας το ένα χέρι σας κάτω από το στήθος του, ενώ το άλλο χέρι θα πρέπει να ακουμπάει εκεί που τελειώνει η πλάτη του (στο σημείο που είναι πάνω από την ουρά του).
2. Μπορείτε να το πάρετε στην αγκαλιά σας σταθεροποιώντας το στο χέρι και στο σώμα σας. Δεν θα πρέπει να το γυρίζετε ανάποδα. Επιπλέον, το κουνέλι σας πρέπει να είναι χαλαρό πριν επιχειρήσετε να το πιάσετε.
Ποτέ μην σηκώσετε ένα κουνέλι από τα αυτιά, το σβέρκο ή από οπουδήποτε αλλού!


Είναι τα κουνέλια κατάλληλα κατοικίδια για τις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά;


Παρότι αρκετοί θέλουν τα κουνέλια ως τα ιδανικά κατοικίδια για τις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Τα κουνέλια δεν είναι κατάλληλα κατοικίδια για όσους έχουν μικρά παιδάκια στην οικογένεια, διότι είναι πολύ ευαίσθητα και μπορούν να χάσουν τη ζωή τους από μια πτώση στο έδαφος ή από κάτι που τα τρόμαξε πολύ (π.χ. δυνατές φωνές, θόρυβοι κλπ.). Επίσης, μπορούν να γίνουν πολύ δυστυχισμένα αν βρίσκονται συνεχώς σε μία αγκαλιά και μπορεί να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά. Πριν πάρετε ένα κουνέλι οφείλετε να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να διδαχθεί για το πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται σε ένα τέτοιο ζωάκι. Αν έχετε οποιαδήποτε υποψία ότι το κουνελάκι θα καταλήξει να ζει ως ζωντανό παιχνίδι, προτιμήστε ένα λούτρινο. 


Είναι αναγκαίο να πάρω δύο ή περισσότερα κουνέλια για να έχουν παρέα;


Μπορεί στη φύση τα άγρια κουνέλια να ζούνε σε μεγάλες ομάδες, όμως δεν είναι απαραίτητο να έχετε δύο ή περισσότερα κουνέλια για να έχουν παρέα. Τα οικόσιτα κουνέλια δεν χρειάζεται να ζούνε με άλλα κουνέλια για να είναι ευτυχισμένα, μάλιστα κάποια μπορεί να μην θέλουν την συντροφιά ενός άλλου κουνελιού. Αν σκοπεύετε να αποκτήσετε πολλά κουνέλια βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεχωριστές περιοχές/κλουβιά για αυτά, σε περίπτωση που τα ζωάκια σας δεν καταφέρουν να τα βρουν. Συνήθως η συμβίωση δύο ή περισσότερων κουνελιών είναι εφικτή (ιδιαίτερα αν είναι στειρωμένα), όμως κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι τα ζωάκια σας θα ταιριάξουν. Επίσης, τα κουνελάκια σας θα πρέπει να έχουν γνωριστεί πριν τοποθετηθούν στην ίδια περιοχή για πρώτη φορά. Τα κουνέλια είναι εξαιρετικά εδαφικά και μπορεί να προσπαθήσουν να προστατεύσουν την επικράτεια τους δίνοντας μάχη. Ένας τρόπος γνωριμίας δύο κουνελιών είναι η τοποθέτηση των κλουβιών/χώρων τους σε μικρή απόσταση μεταξύ τους σ’ ένα ουδέτερο μέρος. Να θυμάστε ότι όσο πιο πολύ δουλέψετε μαζί τους, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες να τα πάνε καλά. 


Μπορεί το νέο μου κουνελάκι να ταιριάξει με το σκυλάκι ή/και το γατάκι μου;


Δυστυχώς, όπως είπαμε και παραπάνω κανένας δεν μπορεί να σας πει με απόλυτη σιγουριά αν τα κατοικίδια σας θα τα πάνε καλά μεταξύ τους, καθώς το κάθε ζωάκι έχει τον δικό του χαρακτήρα και τις δικές του ιδιομορφίες. Είναι πολύ σημαντικό να φέρετε τα κατοικίδια σας σε επαφή σταδιακά προκειμένου να γνωριστούν. Επίσης, δεν θα πρέπει να αφήνετε ποτέ το σκυλάκι ή το γατάκι σας με το κουνέλι σας χωρίς επίβλεψη, γιατί ακόμα και αν δεν έχουν σκοπό να το βλάψουν μπορεί να το τραυματίσουν σε μια προσπάθεια να παίξουν μαζί του. Πολλές φορές τα σκυλάκια και τα γατάκια παίζουν δαγκώνοντας ελαφρά, όμως αυτό θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για ένα κουνέλι. 


Τι άλλο θα πρέπει να σκεφτώ πριν πάρω ένα κουνελάκι;


Το πιο σημαντικό πριν από την απόκτηση ενός κουνελιού είναι να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του. Τα κουνέλια μπορούν να ζήσουν 7-10 χρόνια ή περισσότερο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους θα χρειάζονται τη φροντίδα σας. Ίσως ακούγεται εύκολο, όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε ένα κουνέλι. Για παράδειγμα, αν δεν μένετε μόνοι, είναι όλοι σύμφωνοι με την προσθήκη ενός κουνελιού στο σπίτι; Είστε διατεθειμένοι να ασχολείστε μαζί του καθημερινά; Αν χρειαστεί να λείψετε, θα βρείτε κάποιον να σας το προσέχει; Έχετε υπολογίσει το κόστος διατροφής και φροντίδας (π.χ. εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, στείρωση, πιθανές ασθένειες) του κουνελιού; Τι θα κάνετε σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργίας; Θα πρέπει να αποφύγετε μια παρορμητική απόφαση, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για ένα κουνελάκι. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν επιπόλαιες αποφάσεις αποκτώντας κουνελάκια από τα οποία προσπαθούν να απαλλαγούν μόλις αντιμετωπίσουν μια δυσκολία ή απλά βαρεθούνε να τα φροντίζουν. Όσοι επιθυμούν να έχουν ένα κουνέλι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συχνή αλλαγή οικογενειών είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία για ένα τέτοιο ζώο. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να αποφασίσετε αν θέλετε πραγματικά ένα κουνελάκι ως κατοικίδιο, είναι προτιμότερο να μην πάρετε μέχρι να είστε σίγουροι.


*Το παρόν υλικό (καθώς και ότι άλλο υφίσταται στο συγκεκριμένο blog) αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία και η χρήση του χωρίς άδεια απαγορεύεται.