Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πληροφορίες (περιληπτικά) σχετικά με την εκτροφή κουνελιών, κάποια προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν αυτά τα ζώα κτλ. Να σημειωθεί πως όλα τα παρακάτω αφορούν τους εκτροφείς μικρόσωμων φυλών ή νάνων κουνελιών.
Εκτροφή κουνελιών/κονικλοτροφία:
Κονικλοτροφία είναι η αναπαραγωγή κουνελιών ακολουθώντας όλα τα χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης φυλής όπως έχει προκαθοριστεί στο πρότυπο τελειοποίησης (τα χαρακτηριστικά να είναι άρτια, τα ζώα να είναι υγιή, να μην έχουν προβλήματα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν στις επόμενες γενιές και να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια γέννα). Δεν είναι όλα τα κουνέλια κατάλληλα για εκτροφή, γιατί οι γέννες τους μπορούν να επιφέρουν αλλοίωση της φυλής ή προβλήματα υγείας στα μικρά και στις μητέρες τους.
Η εκτροφή κουνελιών δεν θα πρέπει να γίνεται για χρηματικό όφελος. Ναι, ίσως μπορεί να επιφέρει κάποιο κέρδος, όμως η κινητήρια δύναμη πίσω από την προσπάθειά ενός εκτροφέα θα πρέπει να είναι η αγάπη του για τη φυλή ή για τις φυλές που εκπροσωπεί. Επιπλέον, χρειάζεται χρόνο, υπομονή, χρήμα, ευθύνη και φροντίδα. Απαιτεί αρκετές γνώσεις συμπεριλαμβανομένου και της γενετικής, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ο καθένας εκτροφέας.
Το να παίρνει κανείς ένα ή περισσότερα ζευγάρια κουνελιών για να τα αναπαράγει, έχοντας ως μοναδικό στόχο την πώληση των μωρών τους και χωρίς να ενδιαφέρεται για τη διατήρηση ή την βελτίωση της φυλής που διαθέτει, είναι εμπορία και όχι εκτροφή.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την εκτροφή αυτών των ζώων γιατί η εικόνα των κουνελιών να μεγαλώνουν φαντάζει υπέροχη, χωρίς όμως να έχουν σκεφτεί για τις ευθύνες που θα έχουν. Ακόμα και αν αυτοί οι άνθρωποι δεν επιζητούν το κέρδος, η ενασχόληση τους με την εκτροφή αποτελεί ανεύθυνη επιλογή, αν δεν έχουν προετοιμαστεί όπως θα έπρεπε. Έτσι, ίσως κάποια κουνελάκια να μην βρούνε οικογένειες, ενώ άλλα μπορεί να καταλήξουν σε ακατάλληλους ιδιοκτήτες.
Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με την εκτροφή κουνελιών, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε αν οι απαιτήσεις τους μπορούν να ταιριάξουν με την καθημερινότητα σας.
Αν τελικά πιστεύετε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε όλα, ξεκινήστε συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την φυλή που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να μιλήστε με ιδιοκτήτες και εκτροφείς της συγκεκριμένης φυλής, να επισκεφθείτε εκθέσεις και γενικά να προσπαθήσετε να μάθετε όσο το δυνατό περισσότερα για αυτά τα ζώα.
Εγκαταστάσεις:
Για τη διατήρηση υγειών κουνελιών είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός κατάλληλα διαμορφωμένου περιβάλλοντος.
Για να επιτευχθεί αυτό, καλό είναι ο κάθε νέος εκτροφέας να αφιερώσει αρκετό χρόνο στη μελέτη και τη σχεδίαση του χώρου όπου θα ζούνε τα ζώα του, καθώς αυτό, θα διασφαλίσει πολλά.
Ένα κατάλληλα διαμορφωμένο εκτροφείο θα πρέπει να κρατάει ασφαλή τα κουνέλια που ζούνε μέσα σε αυτό και οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε άλλα ζώα, διότι τα κουνέλια έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς. Ακόμα και κάποια έντομα (π.χ. μύγες, κουνούπια) μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβή για αυτά τα ζώα.
Η κατάλληλη θερμοκρασία και ο σωστός αερισμός του χώρου είναι υψίστης σημασίας για το κάθε κουνέλι.
Επιπλέον, ο κατάλληλος φωτισμός έχει μια ιδιαίτερη επιρροή σε αυτά τα ζώα, καθώς έχει παρατηρηθεί πως τα κουνέλια που βρίσκονται σε σκοτεινά μέρη για μεγάλο χρονικό διάστημα συχνά αποκτούν προβλήματα γονιμότητας.
Να έχετε υπόψιν σας πως θα πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός, απολύμανση και συντήρηση του εκτροφείου. Επίσης, ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας ενάντια στην υγρασία, είναι η τοποθέτηση συσκευών αφυγραντήρων.
Προβλήματα στην εκτροφή:
Οι γεννήσεις κουνελιών με προβλήματα είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν πολλοί εκτροφείς. Σε ορισμένες φυλές παρατηρούνται συχνότερα γεννήσεις μικρών με γενετικές ανωμαλίες. Κάθε εκτροφέας οφείλει να είναι ενήμερος σχετικά με αυτά, προκειμένου να γνωρίζει πως να χειρίζεται μια τέτοια κατάσταση.
Ακολουθούν κάποια προβλήματα που παρατηρούνται σε κουνέλια νάνους ή σε μικρόσωμες φυλές.
1. Peanuts:
Τα Peanuts ή αλλιώς διπλοί νάνοι, είναι τα κουνελάκια που κληρονομούν δύο γονίδια νάνου. Αυτό είναι το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι εκτροφείς και οποιοσδήποτε που εκτρέφει πραγματικούς νάνους θα έχει Peanuts περιστασιακά.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των κουνελιών είναι το μικροσκοπικό τους μέγεθος, το οποίο είναι περίπου τρεις φορές μικρότερο από αυτό ενός φυσιολογικού κουνελιού. Επιπλέον, τα μάτια τους είναι πολύ διογκωμένα, έχουν μεγάλο, τριγωνικό κεφάλι και πολύ μικρά αυτάκια. Τα οπίσθια τεταρτημόρια τους δεν έχουν το πλάτος που θα έπρεπε, η περιοχή της λεκάνης και τα πόδια τους είναι μικρότερα από το κανονικό και συχνά έχουν παραμορφωμένα άκρα. Συνήθως δεν δείχνουν ιδιαίτερη ζωντάνια.
Όσο σκληρά και αν προσπαθήσει ένας εκτροφέας να τα σώσει, αυτά τα μικρά δεν επιβιώνουν ποτέ. O θάνατος προκύπτει μέσα σε λίγες μέρες ή ώρες από τη γέννηση τους. Κάποιες φορές τα Peanuts γεννιούνται ήδη νεκρά, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να ζήσουν μερικές εβδομάδες. Δυστυχώς, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν ολόκληρες γέννες με τέτοια κουνελάκια. Μέτρο πρόληψης αποτελεί η διασταύρωση πραγματικών νάνων με ψεύτικους νάνους.
Σύγκριση ενός φυσιολογικού νεογνού κουνελιού με ένα κουνελάκι peanut.
Τα πνευματικά δικαιώματα αυτής της φωτογραφίας ανήκουν στο Barrow Bunnies (https://www.barrowbunnies.com/the-dwarf-gene-max-factor-and-hippos.html)
2. Hippos:
Αυτά τα κουνελάκια είναι μικρά, κοντά, παχουλά, πολύ στρογγυλεμένα και δεν έχουν ουρά.
Όπως καταλαβαίνετε, πήραν το όνομα τους επειδή μοιάζουν πολύ με μικρά ιπποποταμάκια.
Αυτό το γενετικό ελάττωμα παρατηρείτε σε κουνέλια νάνους και πιστεύεται πως σχετίζεται είτε με το γονίδιο του νάνου, είτε είναι άλλη μια έκφραση υπερβολικού νανισμού. Σε αντίθεση με τα Peanuts, αυτά τα κουνελάκια δεν είναι τόσο συνηθισμένα και τις περισσότερες φορές γεννιούνται νεκρά.
3. Max Factors:
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτά τα κουνέλια δεν έχουν καμία σχέση με τη γνωστή μάρκα καλλυντικών.
Συνήθως αυτά τα κουνέλια γεννιούνται με λυγισμένα και παραμορφωμένα άκρα (όχι απαραίτητα όλα τα άκρα), παράξενα ποδαράκια που μοιάζουν με πτερύγια και τα μάτια τους (ή το ένα μάτι) είναι από τη γέννηση τους πλήρως ή μερικώς ανοικτά. Τα ανοικτά μάτια τους δεν είναι θανατηφόρα από μόνα τους, είναι όμως η αιτία για πολλές οφθαλμικές λοιμώξεις που τις περισσότερες φορές οδηγούν στην τύφλωση. Επίσης, μπορεί να έχουν και άλλα προβλήματα ποικίλης σοβαρότητας.
Το γονίδιο που παράγει αυτά τα κουνέλια είναι υπολειπόμενο και η ονομασία αυτής της γενετικής ανωμαλίας προήλθε από τον Max, ένα Netherland dwarf που καταγόταν από τη Γερμανία και μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εκτράφηκε. Το κουνελάκι αυτό έγινε γνωστό λόγω των απογόνων του που κληρονομούσαν το συγκεκριμένο ελάττωμα.
Τις περισσότερες φορές τα Max Factors πεθαίνουν μέσα σε μερικές ημέρες, ωστόσο κάποια ζούνε. Αν επιβιώσουν θα έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και θα αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, όμως ακόμα και έτσι, μπορούν να ζήσουν καλά αν φροντιστούν σωστά. Επιπλέον, αν ζήσουν ίσως η γούνα τους να έχει παράξενη όψη και υφή (συνήθως είναι υπερβολικά απαλή).
Δυστυχώς, πολλά θανατώνονται γιατί κάποιοι επιλέγουν να απαλλαγούν από αυτά με κάθε τρόπο, χωρίς να συγκινούνται από τη θέληση για ζωή που έχουν τα μικρά που καταφέρνουν να επιβιώσουν.
Τέλος, είναι γνωστό ότι πολλά κουνέλια που έχουν αναδειχτεί πρωταθλητές, είναι φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως αυτά τα ζώα παρουσιάζουν μακρύτερη γούνα ανάμεσα στα αυτιά τους, πράγμα που τα κάνει να μοιάζουν σαν να έχουν μεγαλύτερο κεφάλι και έτσι κερδίζουν πόντους στις εκθέσεις.
4. Faders:
Τα κουνελάκια αυτά δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν σε στερεά τροφή. Δεν τρώνε, δεν πίνουν, κάθονται σε μια γωνία και τρίζουν τα δόντια τους. Ο θάνατος ακολουθεί στις 4 εβδομάδες περίπου, αλλά ορισμένα μικρά μπορούν να ζήσουν μέχρι και 6-12 εβδομάδες. Πολλοί εκτροφείς νάνων πιστεύουν πως υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι ίσως σχετίζετε είτε με το γονίδιο του νάνου, είτε με ένα πεπτικό σύνδρομο όπως είναι η εντεροτοξαιμία (enterotoxemia).
5. Foetal Giant:
Αυτά τα μωρά γεννιούνται δύο με τρεις φορές μεγαλύτερα από ένα φυσιολογικό κουνελάκι. Λόγω του στρες που αισθάνεται συνήθως η μητέρα, τα γεννάει διασκορπισμένα και τις περισσότερες φορές είναι νεκρά από ασφυξία, χωρίς αυτό να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
Πιστεύεται ότι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού από την μητέρα, είναι η αιτία αυτού του προβλήματος. Κάποιοι άλλοι παράγοντες που πιθανότατα σχετίζονται, είναι οι ακατάλληλες συνθήκες π.χ. έλλειψη σωστής διατροφής, θερμότητας, φωτός. Επίσης, η υπερβολική θερμότητα ίσως να είναι ικανή να προκαλέσει αυτή την κατάσταση.
Πολλές φορές οι μικρόσωμες κουνέλες πεθαίνουν και αυτές κατά την διάρκεια της γέννας. Αν ζήσουν αυτές και τα μικρά τους, συνήθως δεν είναι ικανές να τα μεγαλώσουν, λόγω του στρες που θα έχουν. Έτσι, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποια μέτρα προκειμένου να σώσετε τη ζωή των μικρών.
Υπάρχουν πολλά ακόμα προβλήματα που κάποιες φορές πλήττουν αυτά τα ζώα. Όταν εκτρέφονται με προσοχή, οι πιθανότητες για γεννήσεις μωρών με προβλήματα μειώνονται σημαντικά. Κάποια από τα κουνελάκια που γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες καταφέρνουν να επιβιώσουν και να ζήσουν μια φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική ζωή, όμως χρειάζεται πολύ προσπάθεια. Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη, είναι απαραίτητο να γίνεται σωστή δουλειά από τη μεριά του εκτροφέα.
*Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχουν σκοπό να προωθήσουν ή να αποτρέψουν την κονικλοτροφία.
Το παρόν κείμενο καθώς και ότι άλλο υφίσταται στο συγκεκριμένο ιστολόγιο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία και η χρήση του χωρίς άδεια απαγορεύεται.